ZAMAK VERCHROMEN

Wij zijn gespecialiseerd in het verchromen en restaureren van Zamak en Aluminium.

Zamak onderdelen kunnen wij tot een lengte van 1,2 mtr verchromen.

Zamak verchromen is erg lastig. 50 tot 60 % mislukt minimaal 1 keer. Hierdoor kan het gebeuren dat de levertijd erg lang wordt. Denk hierbij aan levertijden langer dan 3 maanden. Zamak verchromen is ook erg kostbaar.

WAT IS ZAMAK?

Zamak (ook: Zamac of Potmetal) is een handelsmerk voor een groep legeringen met zink als belangrijkste component. De legeringen hebben een relatief laag smeltpunt en kunnen gemakkelijk worden gegoten.De belangrijkste componenten zijn zink en aluminium, met kleine hoeveelhedenmagnesium en koper. De naam is afgeleid van de beginletters van de Duitse namen voor de metalen waaruit het materiaal is samengesteld: Zink, Aluminium, Magnesium, Koper.

BEHANDELPROCES

Al het Zamak en Aluminium wordt eerst voorzien van een koperlaag. Deze laag wordt aangebracht in een cyaanhoudend koperbad. Cyaanhoudende koperbaden kennen nog steeds een toepassing waar men moeilijk voor te behandelen basismaterialen heeft.(zoals zamak). Het wordt hier als een soort hechtlaag gebruikt. Het zorgt ervoor dat verdere behandelingen het basismateriaal niet aantasten en dat er voldoende hechting van de verschillende lagen is (meestal nikkel en chroom). Cyanidisch koper heeft een uitstekende spreiding maar geen echte glans en zeker geen opvulling.

Zamak heeft jammer genoeg de nare eigenschap dat er luchtblaasjes inzitten. Deze kunnen tijdens de slijpwerkzaamheden zichtbaar worden. Het kan zelfs zo zijn dat deze na het verchromen nog steeds zichtbaar zijn. Dit kunnen wij niet voorkomen. Dit is nu eenmaal de eigenschap van het materiaal.

De volgorde van bewerkingen is als volgt:

  • Ontchromen (middels stralen en slijpen)
  • Slijpen tot korrel P800
  • Verkoperen (cyaanhoudend)
  • Vernikkelen
  • Verchromen